Shepherd Pie nie buat dah lama sangat, nie gara-gara teringin nak makan shepherd pie..kalo beli kat SR mak oiii harga yer bole tahan...hehehe..kalo buat sendiri puas sikit bila makan..(dasar buruk lantak hehehe)
Untuk resepi shepherd pie nie saya buat ikut citarasa sendiri dan mengikut ape bahan yang ada dalam peti ais...
Resepi : Shepherd Pie Daging
1kg Kentang
2sb Susu segar
1sb butter
mix herbs (optional takde pon takpe)
mozzarella cheese (optional)
Daging cincang
bawang besar Holland (dipotong dadu)
sos tiram
lada hitam (ditumbuk kasar)
kicap manis
cendawan butang (saya guna yang dalam tin)Potong kecil
garam
Cara-cara
Kupas kentang , rebus sehingga empuk.
Kemudian toskan kentang yang direbus,lenyek dalam bekas sehingga hancur
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit kedalam kentang yang dilenyek tadi..masukkan juga butter serta mixed herbs serta gaul sebati.Siap ketepikan seketika...
Panaskan kuali,tumis bawang besar sehingga layu kekuningan.
Masukkan sos tiram,lada hitam,kicap manis serta daging.Masak sehingga pecah minyak
Masukkan pula cendawan masak seketika serta perasakan dengan garam.Siap
Dalam Loyang yang lain,lapiskan dengan kentang yang telah diadun tadi..ratakan untuk jadikan base.
Kemudian tuang inti daging yang sudah siap dimasak keatas kentang yang diratakan dalam loyang tadi.ratakan inti daging.
Kemudian tutup kembali inti daging dengan kentang adunan.ratakan
Taburkan mozzarella cheese sebagai pengakhir lapisan sekiranya mahu atau bole sahaja terus dibakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 10-15 minit
Tiada ulasan:
Catat Ulasan