Isnin, 31 Oktober 2011

adik beradik cakoi...COK BANTAL

Salam semua...nie menu minum petang minggu lepas...terlebey rajin...lagi pon hujan mmg perut sentiasa lapar..:)..encik suami pon ada kat umah..so ada teman nak makan selain makan ngan hero2 yang lasak..
menu yer Cok Bantal cicah sambal sardin..



COK BANTAL (sumber my resepi.com)

3 cawan tepung gandum

2 sudu teh yis

3 sudu besar gula halus

3 sudu besar majerin/butter

1 biji telur

2 sudu besar  susu tepung (dalam resepi takde tapi nie saya tambah)

 1/4 cawan air (bergantung pada doh)


cara membuatnya...

-memula rendam yis (saya guna mauripan) dalam cawan yang berisi air

-campurkan semua bahan kecuali air...kemudian masukkan air yang telah direndam dengan yis tadi sedikit demi sedikit..uli sehingga mendapatkan doh yang tidak melekit..

-canai doh..potong  ikut suka anda..saya potong cam bantal peluk..:)

-goreng dalam minyak yang banyak (deep fry)

-siap utk dihidang bersama sambal sardin...utk anak2 saya celupkan dengan coklat nutella..semua suka!!

Cok bantal..adik beradik cakoi..:)


Jumaat, 28 Oktober 2011

Hadiah..pembakar semangat dan inspirasi....


Sungguh...demi Allah,ape yang saya rasa bila terima buku nie..saya rasa sgt Tersentuh..Terharu..:)
mesti kamu rase saya giler ker aper..."alaa buku belajar bahasa english jekk..apasal nak tersentuh n terharu sangat!!"
saya tersentuh dan terharu..sebab pemberinya adalah dari General Manager saya..CikAzlina..
rase yer baru jer 2 hari yang lalu ada meluahkan sikit rasa kekecewaan pd kak ina pasal saya tak yakin bila nak berkomunikasi dalam BI bila hadirkan dalam meeting...saya selalu rase kecil jek diri nie...saya malu takut tersalah cakap sebab bila attend meeting saya adalah wakil dari Airport Planning..yang mana saya adalah wakil dari kak ina..saya takut memalukan kak ina dihadapan consultand n contractor n client...walau dalam meeting tue saya tahu segala kronologi setiap cerita yang dibincangkan....hmm..camtu ler saya cakap pada kak ina..n kak ina tak pernah perlekehkan ape yang saya cakap..kak ina bagi kata2 semangat..kak ina bagi kata2 perangsang...hmmm..saya bersyukur bertemu dgn ketua seperti kak ina..betul..kalau kak ina percaya saya boleh kenapa saya tak mahu mempercayai diri saya sendiri?!!!jadi saya kene yakin pada diri sendiri jika mahu berjaya..
dan
bila kak ina tadi tetiba bagi buku nie..saya tahu kak ina percaya akan kebolehan saya..kak ina yakin pada saya.....Terima Kasih Cik Azlina..

believe in yourself ... you will succeed  "




Selasa, 18 Oktober 2011

bila nyawa tiada nilai...

Sedih bila membaca surat khabar pagi nie..:(


ape yang bole dikatakan?!salah siapa?!
saya tak mampu katakan ape2, bercampur baur perasaan saya...tergamak sungguh 'dia' membunuh zuriatnya sendiri!!!!




Jumaat, 7 Oktober 2011

TERIMA KASIH DAUN KELADI..:)



TERIMA KASIH PADA BOS SAYA NORHAFEZA DAN IKHWAN SEBAB TAK PERNAH LUPA BAGI BUAH TANGAN SETIAP KALI OUTSTATION...:)!!
biler ler dapat merasa ke sana macam kamu semua?!!..hehe..:))

Belanjawan 2012

sekarang PM kita sedang membentangkan belanjawan 2012..harap2 ianya dapat memberikan keuntungan pada semua...paling penting dalam kita semua berusaha untuk menghadapi cabaran kos sara hidup yang semakin tinggi..hmmm..doakanlah yang terbaik utk negara kita yang tercinta MALAYSIA..:)



1st trial - BUN TUNA..

Ini adalah percubaan pertama saya membuat bun tuna...dah lama meyimpan niat nak buat bun...mcm2 bun saye nak cuba tapi satu pon tak tercuba2 lagi buat :)hehehe
...nie time saya terlebey rajin utk mencuba membuat bun tuna (aura rajinn tiba2 menerpa!harusla terus kedapur!ahaks)..lalu saya cuba resepi dari blogger masakkan tersohor en.mat gebu
alhamdulillah..jadik pon ;)..suka sangat2!

inti tuna...versi tak pedas..tukar masukan lada sulah jek..
susun cantek2 atas tray..:)
masuk dalam oven...
perlahan2 bertukar warna..hehehe..
akhirnya....alhamdulillah..jadik pon.tak mengecewakan!;)

Jom tengok resepi..saya copy paste dari blog en.mat gebu

BUN TUNA (sumber :http://www.tiffinbiru.com)

BAHAN DOH :-)
300 g tepung gandum
55 g gula halus
1/4 camca teh garam
1 camca besar susu tepung
1/2 camca teh bread improver
30 g minyak sapi (guna mentega pun ok)
1 1/2 camca teh instat yeast
30 g telur (1 biji telur, kocok sedikit dan timbang)
100 ml air suam
50 ml air (xtra)

BAHAN SAMBAL TUNA :-)
1 tin tuna flakes, toskan
2 camca besar cili kisar
1 biji bawang besar, cincang
1 ulas bawang putih, cincang
1/2 inci halia, diketuk
1 camca besar kicap cair
1/2 camca teh gula
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
Sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Dalam air suam, masukkan instant yeast dan 1 camca teh gula halus (dari 55 g gula dalam resipi), kacau rata dan biar berbuih. Satukan semua bahan2 lain kecuali minyak sapi@mentega, gaul rata dan bancuhan ragi rati. Uli dan tambah air (yang xtra 50 ml tadi) sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Tambah minyak sapi@mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang licin, kenyal dan tak melekat di mangkuk adunan. Bulat2kan doh, tutup dengan plastik bersih dan perap 50 minit. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap.
  2. UNTUK SAMBAL TUNA :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, halia, bawang putih dan cili kisar hingga garing, masukkan tuna, gula dan kicap cair, kacau rata. Tambah sedikit air jika perlu. Masak dengan api perlahan hingga sambal kering, masukkan jus limau kasturi, kacau dan rasa, jika ok boleh matikan api. Keluarkan halia titik sebelum digunakan.
  3. UNTUK BUN SAMBAL TUNA :- Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagikan kepada 10 bahagian sama besar, bulat2kan. Ambil 1 bahagian, leperkan seperti dalam gambar, letak 1 camca besar sambal tuna dan balut inti tadi. Bulat2kan roti dan susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Buat hingga siap. Perap roti tadi hingga naik, kurang lebih 45 minit. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan.


SAYA DAH CUBA AWAK BILA LAGI?:)




MaKan2@MeK-T

Sebenarnya dah lama pi makan-makan kat MEK T nie..cuma tak buat2 entry pasal MEK T nie lagi...mooD tak bape nak stabil...tu yang tangguhkan citer pasal MEK T.ehh...kamu semua tau ker MEK T yang saya sebut nie??!!!
MEK T bukan nama org bukan makcik saye jauh sekali emak saya...MEK T yang saya maksudkan adalah restauran makanan segera yang menyajikan makanan dari pantai timur...hmmm..sebenarnya saya tergoda n teruja nak pi makan kat sini setelah membaca blog Ceera.(http://c33ram00n.blogspot.com/2011/09/makan-di-mekt-puchong-bersama-warga.html) dan blog VP (http://www.viruspadu.com/)
takmo citer byk jom layan gambo jer.....
TuuuuDiaa...dari jauh bole nampak..merah menyala
Posing dulu sebelum masuk Mek T..hehee
Menu saya..LAKSAM,air mango n bubur pulut hitam..nie semua satu harga datang dalam set cenggini..harga tak bape nak ingat..kalo tak silap satu set dalm rm6++ gitu..
yang nie saya order berasingan nama makanan nie KAR PEK HU SAH...mcm kopok lekor tapi yang nie dari ikan tenggiri yang di stim.makan cicah ngan sambal belacan..huhuhu..best2!

interior MEK T..bersih,nyaman n selasa..


Macam2 ada kat sini...so kalo teringin nak rasa makanan dari pantai timur yang best..especially makanan dari terengganu meh la dtg ramai2 kat sini..
tapi nak bagitau..laksam dia memang best sangat2 serius..tak nyesal saya tergoda tgk ceera makan dlm blog hari tu...dan mmg dia ade suggest pon utk try laksam!wow..teringat2 rase yer..
hmm..nanti nak datang lagi bawak hubby n anak2 nak try nasi dagang..:)
Kalo nak tau lebih lanjut lagi bole layari website MEK T yerr @ http://mekt.com.my/
 

 

Isnin, 3 Oktober 2011

'Blogger Master Chef Yang Pertama!'

Assalammualaikum semua...so sorry lama tak update blog.Mood sgt tak menentu..my beloved Abah dihospital...tapi alhamdulillah Abah dah keluar hospital pun semalam...Semoga abah cepat sembuh sepenuhnya...amin..:)
"Blogger Master Chef Yang Pertama"????..ape nie?!!>_<
Mase email dr nuffnang masuk dalam inbox 19sept hari tu..mmg da terasa nak mencuba nasib..hehehe..bukan sebab nak glamer...tapi teruja tgk hadiah yang ditawarkan...;):)..nak kate saya pandai sgt memasak tidak la jugak..tapi kalo mencuba ape salah yer kan..kan..kan:)..so saya pertaruhkan lauk semalam....Tadaaaa....;)sajer jek nk interframe lauk semlm..;)

 Sawi tumis,ikan selar bakar,air asam tomato,stew daging


So utk menu  semalam saya masak stew utk anak2..resepi nie main reka sendiri..1st time makan stew ayam kat umah bibik timah...oopss..bibik bukan bibik yang maid tu yerr...bibik panggilan utk makcik pada adik abah...saye nie darah keturunan JaWe yer..:)..tapi stew yang bibik buat mungkin berbeza dgn stew saya...sbb saya masak ikut ingatan saya masa Rasa stew bibik..so saya agak2 bahan2nya..bila da siap not bad kate hubby..rase stew nie pon mcm stew bibik wat..anak2 pon suke makan...lagi berselera diorang makan lagi bersemangat saya nak masak!!jom tgk ape saya letak dlm stew saya...

Stew Daging ala MamaAna

500g daging
5biji bawang besar (dipotong baji...tumis sehingga layu,kemudian blend tanpa air sehingga menjadi    pes bawang)
2biji bawang besar (dipotong dadu)
6ulas bawang putih (dicincang)
sedikit halia (dicincang)
kentang (dipotong kiub besar,jgn terlalu kecil)
lobak merah (dipotong ikut suka)
daun ketumbar
Mc Cormick mixed herbs
lada hitam
gula & garam secukup rasa
1sudu tepung gandum

Langkah2 membuat;
  1. Perapkan daging dengan lada hitam dan sedikit halia yang dicincang..perap selama 30min..
  2. Goreng daging perap tadi dgn sedikit minyak ..goreng setengah masak..angkat bersama2 air daging n minyak goreng tadi.ketepikan
  3. Panaskan periuk,letakkan 1sudu minyak masak..tumis bawang putih,bawang yang dipotong dadu,tumis sehingga naik harum.
  4. Kemudian masukkan pes bawang,tumis sekali...sekiranya kering letakkan sedikit air..masukkan Mc Cormick mixed herbs,daging yang digoreng tadi..kecilkan api..masak diatas api yang kecil..
  5. Masukkan kentang,lobak merak,garam n gula secukup rasa..tutupkan periuk..renehkan sehingga kentang,lobak dan daging empuk.
  6. Setelah kesemuanya empuk,bancuh tepung gandum n masukkan kedalam periuk,kacau biar kuah pekat..angkat dan taburkan daun ketumbar sebagai hiasan.
  7. Sedap dimakan dengan nasi putih n roti...:)selamat mencuba.

nie stew yang masak semalam...lobak takde..:)

ini stew yg saya masak pagi tadi..gigih ooo masak!bwk bekal p office!
makan ngan roti ..mmm..nyummm

haa..da tgk resepi stew ala MamaAna..mesti cuba tauuu..pastuuu..skrg nak bagitau Semua org2 kampung bahawasa yer bermula 22nd October 2011 satu program tv realiti akan keudara di Astro Ria (channel 104).Jom tgk detail program tersebut supaya kamu2 semua takkan terrr miss utk tgk;
 Title Show:MASTERCHEF MALAYSIA
Waktu siaran:setiap hari  sabtu - rabu jam 9.00pm.MasterClassTX : setiap jumaat  9pm


Jadi semua orang kg da tau kan tentang rancangan yang akan menjadi fenomena seperti rancangan realiti yang lain....so jgn miss utk mengikuti setiap episod bagi mengetahui siapa yang bakal dinobatkan sebagai masterchef malaysia yang pertama!
hmmm....kalo rase nak tau lagi pasal program nie semua org kg bole dapati segala info tentang program ini di link dibawah yerrr!!jgn kate tak tau..tak tau lagi ok!segala info berada dihujung jari anda!!!!