Isnin, 21 Januari 2013

Sambal Tutuk pedas berapi...Asam Rebus ikan kerisi..:)

AsSalam semua...nie menu beberapa hari yg lepas..menu org malas;)


Sambal Tutuk

Bahan2:

ikan bilis (goreng garing)
bawang putih  seulas
cili padi (sebanyak mana suka)
gula
garam
perasa/ajinomoto

cara membuatnya:

  • goreng ikan bilis hingga garing n toskan
  • cili padi n bawang putih goreng sekejap bersama minyak n toskan
  • satukan kesemua bahan didalam lesung batu dan tumbuk hingga lumat
  • perasakan dan siap dihidang.


Asam rebus ikan kerisi

Bahan2:

2 ekor ikan kerisi
4 btg bendi
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili padi (kalo suka tp yg nie tak masukkan pon)
sedikit kunyit hidup(guna serbuk pon ok)
3 keping asam keping
air
garam

cara membuatnya;

  • tumbuk lumat bawang merah, bawang putih n kunyit hidup
  • masukkan bahan tumbuk dan asam keping kedalam periuk,masukkan air sesuka hati..(yer la ikut byk mana kuah yang nak ler)
  • jerang diatas api dapur sehingga air reneh/mendidih 
  • kemudian masukkan ikan dan bendi,masak sehingga ikan n bendi masak.
  • masukkan garam sesuaikan rasa ..siap dihidang.. 

Sedap dimakan bersama nasi panas2...pasti bertambah...:)



Selasa, 15 Januari 2013

Tekak Omputih lagi..hehehe-ROSEMARY LEMON GRILL CHICKEN

Assalam semua ;)
semua yer bermula time raye tahun lepass..hehe..citer dah basi dah..tapi resepi tak basi pon kan..kan..kan..hehehe..meh nak show off gambor ayam sikit...:)

1st time buat time kawan2 husband datang beraya


2nd time buat mase MIL dtg..tp yg nie ade tambah madu...

ok resepi nie aku amik dari blogger femes http://www.kakinakl.com, kak ina plak amik dr blog  http://resipidiana.blogspot.com/ ...berantai rantai plak yer  :)hehe..takper kan kongsi ilmu yg ade lagi dikongsi lagi bertambah ilmu yg ada..insyaAllah..

Jom check bahan2 (copy paste dari blog kakinakl,minta ampun yer kak):

Bahan-bahannya
1 ekor ayam sederhana
2 biji lemon (aku guna sebiji jer)
3 sudu makan rosemarry (kering,blh dibeli dikedai)
3 ulas bawang putih
3 sudu makan minyak zaitun (olive oil)
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam
kentang, dipotong dadu
karot, dipotong ikut suka
bawang, dipotong baji

Cara-caranya

1. Lemon direbus sehingga lembut kulitnya.
2. Selepas itu ambil lemon yang telah direbus tadi dan cucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya dapat keluar bila ayam dibakar dan sumbatkan lemon tersebut didalam ayam tadi.
3. Bawang putih ditumbuk sehingga lumat. Kemudian D masukkan rosemary bersama minyak zaitun, garam dan serbuk lada hitam dan tumbuk-tumbuk sikit kasi sebati.
4. Lumurkan bahan-bahan yang telah ditumbuk pada ayam dan biarkan selama 15 minit atau perap lebih lama pun bagus sebelum dibakar.
5. Bakar ayam dalam oven selama 1 jam atau sehingga ayam masak.
6. Kentang dan karot D rebus sehingga ia empuk. Pada 10 minit waktu akhir membakar ayam, D masukkan kentang, karot dan bawang dan susun dalam loyang ayam dan sambung bakar selama 10 minit terakhir sehingga ayam pun menguning.

Nota: D masukkan kentang, karot dan bawang pada waktu akhir masa membakar ayam supaya ia tidak terlalu kering dan kentang pun berwarna kekuningan lawa gitu jika nak dihidangkan. Pada D 1 biji lemon telah mencukupi untuk disumbat kedalam ayam. Lemon yang direbus terlebih dahulu, dapat mengeluarkan jus yang lebih banyak kalau kita cucuk dengan garfu jusnya semua terkeluar, jangan dibuang boleh siramkan kedalam perut ayam.


Resepi ayam nie mmg terbaekk...sedap!pasnie takyah pi kenny rogers..tq pada kakina n kak diana..aku dah banyak kali buat guna resepi nie..mudah n senang..tgk arr gambor kat bwh nie..dorang makan kemain lagi..hehe

 muke2 gumbire dapat makan..


kemain lagi ekspresi muka kwn2 husband..hehe







Rabu, 9 Januari 2013

Tonggek..hihihi

AsSalam semua..jap lagi dah nak masuk time lunch..hari nie ade date dgn husband nak kuar sama..bukan kuar makan pon..tapi nak kuar temankan dia amik moto idaman dia..lama jugak dia berzikir kt telinga nak beli balik moto...nak naik moto pi keje sbb tak larat nak hadap jam dr PJ ke Sepang..mcm2 yang dia dok zikir kat telinga..naik rimas..so pas dah ade baby yg ke3 nie alasan dia lagi kuat sbb dia kata kos pegi balik keje tu lagi baik beli susu atau kelengkapan baby..fineeeee..en.suami beli lar kalo nawaitu awak itu!!!
Masa memula dulu ingat dia nak beli moto yang mcm pernah dia pakai sebelum n selepas kawen alih2 dia nak beli moto mcm nie...

cehh..mcm lebih kurang naik keta jer..tangki mcm bapak godang besar..yg geli tue seat pembonceng mak ai cinonet jer n tinggi dari penunggang....mase dok tgk moto yang dia pi beli kat kedai tu terus dok pk giler kentang kalo aku yang beranak 3 naik..mau terjungkit bontot..tonggek jer..hmmm
Skrg kat kepala otak mcm takmau bagi jer dia naik moto tu...mcm nak suruh dia tukar pakai moto 125Z yang dia pakai mase baru kawen dulu...haihhh...susah plak hati nie...tak leh bayang kalo aku dok membonceng kat belakang..TONGGEK!hehe..geli gilerr..

tapi kalo org lain yang naik lagi SUSAH HATI!!!!mintak dijauhkan..:)




Kerepek Buah NgaKu @ China Arrowhead

Assalam semua,nie projek dapur 6 Januari 2013..khas untuk nonton AJL27..;) meh kita show off gambar dulu..

 
China Arrowhead  @ Buah NgAku

Mudah jer buat kerepek nie..rasa yer lemak2 gitu..sedap! Setengah orang suka rendam dgn air garam sebelum goreng..tapi bagi aku lagi sedap goreng asli tanpa ape2 perisa...cukup dengan kupas kulit buah ngaku nie,sagat tipis,cuci dan toskan airnya kemudian goreng...sedia untuk dimakan...mudah bukan?!
Hah aper lagi meh serbu hypermarket berdekatan sementara buah ngaku nie murah sempena kedatangan Chinese New Year....;)

toskan dulu sebelum goreng

goreng dan selalu terbalikkan supaya kerepek kekuningan sekata

siap sudah untuk kudapan nonton tv..:)

Psst: buah nie sedap gak masukkan dlm sup dan buat air.. projek akan datang nk buat sambal goreng jawa dgn buat ngaku..;)

Selasa, 8 Januari 2013

Belajar lagi :)

Assalam semua , sejak dah menjadi emak kepada 3 orang anak nie...semangat mak2 sangat lah menyerlah..acehhh cehh..hehe..bukan per rasa nak memperbaiki dan belajar ilmu2 kedapuran sangat lar membuak2..hari tue yang dah lama dah tertengok kat Groupon.com.my kelas baking untuk buat bun n muffin kat Levain De Pastry Sdn.Bhd,Kajang...

nie lar tempat yer...jenuh nak cari kawasan perindustrian bukit angkat :P

harga kelas adalah rm99 utk seorg daripada harga asal rm250..murah kan?!!!ok lerrr tue..bawak badan jer datang, semua bahan n peralatan dah disediakan siap bawak balik ape yang kita buat lagi..kelas tue ajar 15 jenis roti n 2 jenis muffin..


jenis roti n muffin yang diajar..

so nak dijadikan cerita aku dah pi attend pon class nie pada 16 December 2012...


semangat pi awal takut tak jumpa tempat nie sekali terawal lar pulak..hehe kelas start kol 1030am tapi sampai 1000am dah tercegat kat pagar kilang nie...kawasan perindustrian bukit angkat nie kawasan perindustrian baru...byk kilang kecik2 mcm kilang IKS tapi kebanyakkannya kilang kat situ masih kosong...masa pi attend kelas nie mmg tak snap ape2 gambar pon..nanti part 2 punye kelas kita upload gambar kelas n masterchef yang ajar ek..ermm aku amik jugak advance class untuk roti tapi kelas advance 2hari sabtu n ahad nie 12hb&13hb January 2013.....k tu nanti kita citer lain..:)
Alhamdulillah...ilmu yang diajar sangat berguna..chef yang ajar nama dia Masterchef Eric Wong..berpengalaman luas dalam bidang pastry dlm 20tahun..balik umah roti yang buat kat kelas kena balun makan dek budak2 n bapak budak..dorang dok puji mama buat sedap.hehehe..lebar senyum sampai ke telinga dipuji anak2 n husband..hehehehe maka yer mmg tak dapat lerr nak show off gambar roti yang buat sendiri kat kelas..nanti buat sendiri guna resepi masterchef eric kita tunjuk k..:)
tapi muffin sbb tak dapat nak bawak balik jadi yer malam tu buat lerr muffin bagi anak2 n husband rasa..

 muffin vanilla

muffin coklat



Sabtu, 5 Januari 2013

Tekak omputih..;)..Fritata

AsSalam...dah 4hari tanpa sedar tahun 2013 berjalan..dlm masa 4hari nie jugak..setiap pagi adalah pagi yang sangat bz...hehe yer laaa danish dah masuk tadika..anak pulak dah bertambah sorang..so rutin harian makin padat..mana nak siapkan danish ke sekolah,nak antar darwisy n delisha ke umah pengasuh,nak buat breakfast...nak siapkan diri pi kerja..huhu..nasib amik cuti 3hari..
dlm 4hari nie aku baru nak susun kerja harianku..mana nak didahulukan n set mata untuk celik awal dari kebiasaaan..oh..sangatlah mak2..baru lar ku paham penat yer mak masa kakak,aku n adik2 kecik dulu....pagi2 dah bgn siapkan sarapan walaupon hanya nasi goreng..
Semlm sebelum pi sekolah..bg danish sarapan dulu...aku buat fritata..resepi nie amik dari blogger femes Ceeramoon..senang jer nak buat...campak jer aper jer nak...tapi bahan utama yg mesti ade adalah telor n keju!senangkan?!meh nak tunjuk sikit rupe fritata yg aku buat...





Tapi yang nie bukan gambar fritata yg buat semalam tapi yg hari tu punye...amik gambo kat istagram...semalam tak sempat amik gambo...tapi gitu ler rupe yer...so resepi meh kita tepek kat blog supaya dimasa akan datang aku akan ingat untuk buat semula...;)

Bahan2;
4biji telor
Keju ceddar/mozarella
Sosej
Crab stik
Sayur campur
Brokoli
Lada hitam
Mixed herbs
Garam

Cara membuatnya;
1)sosej,crab stik dan brokoli dipotong kecil...
2)masukkan sayur campur,sosej,crab stik dan brokoli yang dipotong kecil kedlm loyang
3)pukul telor sedikit dlm bekas lain,tuang kedlm loyang yang telah tersedia segala bahan yg telah dipotong tadi..
4)taburkan garam serta lada hitam kedlm loyang yang telah dicurahkan telor tadi...
5)taburkan keju serta mixed herbs
6)bakar didlm oven selama 25minit dengan suhu 200c...siap dihidang bersama cili sos;)


Jumaat, 4 Januari 2013

Selamat Datang 2013

Selamat Datang 2013...:)
semoga tahun 2013 nie kita hadapi dgn penuh semangat ,tenang dan tabah..
semoga kita lebih berjaya dan lebih gembira..
semoga tahun nie aku masih lagi diberi kesempatan yang maha esa untuk terus berbakti pada kedua ibu bapa, menjadi isteri yang baik pada suamiku..dan menjadi ibu yang terbaik untuk anak2ku..
semoga kita diberikan kesempatan untuk terus menjadi hamba Allah s.w.t yang berjaya di dunia mahupun di akhirat....amin