Isnin, 29 Ogos 2011

Duta Cucur Udang..:)

Ramadan dah nak berakhir tapi entry pasal menu buka pose still nak buat jugakk...malas betul update blog..nak update kat umah..hero2 tgk mama on laptop jer da sibuk2 kepit kiri kanan..last2 tutup jer..sebab bila dorang dok yibukk kat tepi bukan bole buat ape pon...last2 entry pasal makan2 bulan pose pon terr pospone..hehe :)..so kite tgk ler menu entah ke berape ramadan tah berserta resepi yer..tak hingat dah ramadan ke berape..

CUCUR UDANG...
resepi dari:En.Mat Gebu

bhn2
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel
1 biji telor (ini saye yang tambah sendiri tuan empunya resepi tak masukkan)
udang kering tumbuk (sendiri tambah)
BAHAN SOS LADA :-)
8 biji cili merah
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam

langkah seterusnya :
masukkan tepung dalam mangkuk adunan

 masukkan yis kering

 tumbuk udang kering

 masukkan udang kering,kunyit,garam,air kedalam mangkuk adunan

 jgn luper bawang yer....

 Ooppsss..dan kesemua sayur2an anda dan telor ayam

 ini sayur yang saya guna,kobis,kuchai n lobak merah(yang nie tiada dalam resepi letak sendiri)

Udang yang digunakan utk letak atas cucur..

dan hasil yer.....









TaDaaa;...

 cucur yang gebu gituu..

Ini duta cucur saye..:)

Isnin, 15 Ogos 2011

SIMPLE CHOCOLATE CUPCAKES




    

jumpe resepi nie dalam rinnchan.fotopages.com/.tapi kak rinn nie tulis dalam fotopages dia yang dia temui resepi nie dalam http://maklangazie.blogspot.com/..so pemilik asal resepi nie adalah maklangazie...:)
tgk akak rinn nie wat dalam cup kecik2 molek..teringin nak makan..tapi saye nie malas masuk terus dalam bekas besar..hehehe..huduh betul rupe kek yang saya wat..tapi rase dia..sgtlaaaa sedapp!!(hehehe puji diri sendirik...:P)
minta halal yer tuan punye resepi..:)
       nie nak  abiskan bahan2 kek dirumah..kek yang sgt mudah n senang lagi sedap..
dah 2kali bawak pi opiss..nasib abiss..kalo tak membazir jer..
saye copy paste jer resepi kek sedap nie dari fotopages akak rinn..

SIMPLE CHOCOLATE CUPCAKES
Sumber : Lizcookies @ maklang's

Bahan-bahan A :
2 cwn tepung serbaguna/tepung gandum
1 cwn serbuk koko
2 tsp baking powder
2 tsp soda bikarbonate
3 tsp serbuk instant nescafe
Secubit garam halus
Bahan-bahan B :
2 cwn gula castor
1 cwn minyak jagung/minyak masak
1 cwn susu cair
3 biji telur

Bahan C :
3/4 cwn air panas (*Air dari dalam thermos, ok
)
Cara-cara:
1. Di dalam mangkuk pengadun, campurkan semua bahan A yg telah diayak.
2. Di dalam bekas lain, campurkan semua bahan B dan pukul sebati.
3. Putar bahan A perlahan2 sambil dimasukkan bahan B sedikit demi sedikit sambil terus memutar. Lajukan putaran sehingga semua sebati.
4. Tuangkan air panas dan putar sebati.
5. Isikan ke dalam paperliners atau souffler. Bakar pada suhu 175 darj cel selama 20min-25min bergantung kpd oven masing-masing. Jika membakar dlm bentuk sebiji kek, gunakan suhu 160 darj cel selama 60min atau sehingga masak.

Oleh kerana Rinn tidak bercadang untuk menghias kek ini dengan icing atau buttercream, maka semasa hendak membakarnya Rinn telah mengisi lebih sedikit dari 3 /4 penuh paper soufller tu. Biar nampak penuh nanti. Sekadar menabur sedikit choc chips dan almond nibs. Kepada sesiapa yang bercadang nak menghiasnya, isikan adunan separuh penuh ya supaya masih ada ruang di bahagian atas untuk melepa icing atau buttercream
Kek coklat ini lembut dan sedap. Sesuai dimakan begitu saja atau dihias menjadi kek kenit yang cantik dan menawan. Tak rugi mencubanya....






Wangi yer bilik Mama ;)

Ahad yang baru berlalu...abis wangi bilik tido saye..
nie sumer gara2 hero2 kecik yang gagah perkasa kat umah nie..memang sajer nak bagi mama dia keje!
tgk la ape dah jadik..



abis dikerjakan bedak Pureen satu botol besar...jadik pesta tepung dalam bilik 2 beradik tu!!geraMMM...

nie ler hero saye yang baikkkk sgt nie!!


Nasi ayam sos lada hitam

nie lar nasib bagi org yang bekerja jauh dari umah macam saye...hmm
nak masak best2 utk suami n anak2 hanye bole time cuti sabtu ahad jer..nie menu buke puasa rabu lepas..sampai umah pon dah 630ptg..so laju2 masak..
alhamdulillah..nie rezeki kami sekeluarga utk buka pose..

simple jer..nasib masak laju2 rasa nasi tak mengecewakan hubby..hehe.:)

Nasi Ayam vs Sos lada hitam

bhn2 utk nasi

beras
kulit kayu manis
bawang putih
halia
air rebusan ayam (secukupnya ikut bape byk beras)
sedikit kunyit serbuk
sesudu kecil mentega

bhn2 utk ayam goreng
ayam yang direbus setengah masak
kicap
sos tiram
lada hitam (ikut suka nak letak ke tak nak)

bhn2 sup
air rebusan ayam
sup bunjut
kulit kayu manis
lobak merah  (dipotong ikut citarasa)
kentang         (dipotong ikut citarasa)
batang saleri  (dipotong ikut citarasa)
bebola ayam
garam

sos lada hitam
lada hitam biji (kisar kasar)
bawang besar (di potong dadu)
cendawan butang (di potong ikut suka)
kicap (saye guna kicap manis je)
sos tiram
sos tomato / sos plum
gula
garam
mentega

cara2 penyediaan

1)Nasi
-basuh beras bersih,toskan..
-masukkan kesemua bahan2 sekali kedalam periuk..air rebusan sukat macam masak nasi biasa..ikut bape pot yang dimasak.
-masak dalam rice cooker.
-tunggu sampai keep warm..dah masak la tuu :)

2)Ayam goreng
-ayam yang direbus setengah masak tadi di tos
-lumurkan kicap n sos tiram,tak perlu garam..sbb sos tiram sudah memberi perasa..
-kalo nak rase pedas2 bole arr masukkan lada hitam kisar sedikit..perap selama 20min..

3)Sup
-masukkan semua bahan2  kedalam air rebusan ayam
-didihkan..perasakan garam

4)Sos lada hitam
-cairkan mentega dalam periuk
-tumis bawang besar yang dipotong dadu hingga layu
-masukkan sos tiram,sos tomato,kicap n lada hitam kisar
-masukkan air ikut kesesuaian dan citarasa..
-rasakan kuah lada hitam tu dgn garam dan gula
-untuk pekatkan kuah,masukan bancuhan tepung jagung.

Jumaat, 12 Ogos 2011

Manjakan dirimu..



 Pernah dengar tak website nie "http://www.milkadeal.com/"?!!
haritu saye try beli satu kupon nie..mcm menarik..lagi pon tak pernah nak memanjakan diri..so try beli deal yang niehttp://milkadeal.com/deals/tinis-spa..
bole redeem kat spa shah alam n spa ampang..pilihan saye tentula kat ampang..hehe
so nak dijadikan cerita 30 julai 2011 sebelom pose hari tu pi la redeem kupon tu..
pertama kali nak wat rawatan di spa..rase jakun la jugak..hahaha
layanan dan servis yang diberikan sgt memuaskan
saye bg 5/5 utk rawatan massage dia...sgt best!!!!mcm mak bidan yang urut saya pas bersalin..
terasa hilang penat2 badan..hmm..nikmattt.:))
utk yg lain2 pada saya ok la..so far Tini's Spa Ampang nie sgt best..
n di akhir sesi rawatan saye telah diberikan kupon diskaun 30% utk ape2 sahaja rawatan di Tini's Spa.
http://elleninos.blogspot.com/ pon ade beli..tapi lokasi yer kat shah alam rase yer..
nanti kita bole compare servis di Ampang n Shah Alam ye!
InsyaAllah..ade rezeki nak ke sana lagi utk manjakan diri..;)






Isnin, 1 Ogos 2011

Selamat BerPuasa

SELAMAT BERPUASA

hmmm..sudah berhabuk dapur ku ini...hehe..
lama dah tak berkunjung
padahal byk nak diceritakan
tak per sempena kedatangan bulan Ramadhan Al -mubarak nie
saye akan berusaha merajinkan diri
menghias dapur nie dgn siaran2 tertunda..:)
dgn perbagai menu2 yang menarik dan tertarikk..
k,Selamat berpuasa dan selamat menunaikan ibadah terawih..
semoga amalan kita diterimaNYA..amin