Isnin, 29 Ogos 2011

Duta Cucur Udang..:)

Ramadan dah nak berakhir tapi entry pasal menu buka pose still nak buat jugakk...malas betul update blog..nak update kat umah..hero2 tgk mama on laptop jer da sibuk2 kepit kiri kanan..last2 tutup jer..sebab bila dorang dok yibukk kat tepi bukan bole buat ape pon...last2 entry pasal makan2 bulan pose pon terr pospone..hehe :)..so kite tgk ler menu entah ke berape ramadan tah berserta resepi yer..tak hingat dah ramadan ke berape..

CUCUR UDANG...
resepi dari:En.Mat Gebu

bhn2
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel
1 biji telor (ini saye yang tambah sendiri tuan empunya resepi tak masukkan)
udang kering tumbuk (sendiri tambah)
BAHAN SOS LADA :-)
8 biji cili merah
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam

langkah seterusnya :
masukkan tepung dalam mangkuk adunan

 masukkan yis kering

 tumbuk udang kering

 masukkan udang kering,kunyit,garam,air kedalam mangkuk adunan

 jgn luper bawang yer....

 Ooppsss..dan kesemua sayur2an anda dan telor ayam

 ini sayur yang saya guna,kobis,kuchai n lobak merah(yang nie tiada dalam resepi letak sendiri)

Udang yang digunakan utk letak atas cucur..

dan hasil yer.....









TaDaaa;...

 cucur yang gebu gituu..

Ini duta cucur saye..:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan