Isnin, 30 Disember 2013

Tapai ubi goreng

Assalammualaikum

Biasa tapai akan dimakan begitu jerkan?kali nie saya goreng dalam bancuhan tepung beras..saya buat macam nak goreng pisang..biasanya tapai ubi lar yang digunakan untuk digoreng..tapai pulut tak pernah pulak saya dengar orang goreng..mak saya biasa goreng tapai ubi nie sebab tapai ubi tak berapa digemari adik beradik berbanding tapai pulut...Selalunya kalau tapai ubi nie bila digoreng baru lar habis..hehehe...hari tu saya ke pasar raya Zeamart Bandar enstek..Nampak pulak tapai ubi terus beli...dah lama tak makan tapai ubi goreng...nasib tapai ubi nie manis...semangkuk kecil beli saya sorang jer yang pulun makan....hehehe..


Resepi : Tapai ubi goreng

Bahan-bahan

Tapai ubi
Tepung beras
1sk air kapur makan
secubit garam
secubit gula
 setitik pewarna kuning
air
Minyak

Cara-cara
  1. Masukkan kesemua bahan-bahan kedalam besen,bancuh dengan air sebati.Jgn bancuh terlalu pekat atau terlalu cair.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, celup satu persatu tapai ubi kedalam bancuhan tepung.goreng sehingga kekuningan.Toskan minyak sedia untuk dimakan.





Tapai ubi goreng

ade cempedak mak bagi jadi sekali harung kita gorengkan


Jumaat, 27 Disember 2013

Semalam punya hal...

Assalammualaikum,
Tak pasal-pasal semalam  mc...memang bangun dari tidur ada rasa sakit kepala tapi hanya sakit yang mild jer...so p kerja..sampai office turun café p bli breakfast...beli tak hinggat selera harimau sampai 2 bekas..hahahaha...satu bekas roti canai 2keping satu lagi bekas bubur ayam plus mini sosej...hehehehe...sejak melepasi fasa awal kehamilan selera menjadi-jadi..naik dari café terus makan roti canai 2keping kat meja opis...makan dengan penuh selera...after 1hour.....hmmmm bueekkkkkk..segala roti ngn kuah bagai ditolak2 keluar dari mulut...nasib tak termuntah kat dalam opis.....muntah beria sampai kepala jadi bengang/berdenyut2...duduk diam2 kat tempat sendiri...pandang pc...lama2 tak bole tahan sbb bila tgk pc pon mata kabur n kepala makin berdenyut2..call KK salak dan tanya bole tak awal kan appointment memandangkan sepatutnya memang appointment semalam tp pukul 2ptg...nasib misi yang angkat call cakap bole..terus kuar opis n gerak ke KK salak...time drive mmg ade rasa nak termuntah lagi nasib bole dikawal...tapi sampai kat kk salak amik kooo rasa mcm nak terkeluar semua usus...sampai klinik dalam 1030pg,jumpa doktor pukul 115ptg...huhuhuuhu...spjg masa tunggu bole tdo n muntah lagi sekali kat toilet..akhirnya bila jumpa doc...terus dapat pakej mc sehari dengan kene buat BP monitoring setiap minggu sampai tarikh appointment berikutnya dengan doktor....doktor cakap takut ada masalah lain sbb hb darah still low dan berat badan naik mendadak,,,huhuhuuhuhu..Ya Allah jauhkanlah dari segala masalah semasa kehamilan ini...mood skrg tak berapa sedap hati...tp sedapkan jugak hati...cakap dengan suami yang saya rasa takut..suami pesan banyakkan berdoa inshaAllah takde ape2..hmmmmm ok.Harap2 begitula amin.Next checkup kene minum air gula pulak untuk kali kedua...ayokkkkkk

mc semalam







Jumaat penutup 2013

Assalammualaikum...
Hari nie hari jumaat..penutup jumaat bagi tahun 2013...InshaAllah kita akan berjumpa dengan tahun 2014 minggu depan...semoga tahun hadapan adalah tahun yang lebih baik bagi kita semua..amin.
Oklah...tadi lunch hour yang panjang saya abiskan masa ke alamanda..itu pon kuar office dah lewat jugak..sebab kawan-kawan yang lain dah keluar pergi swimming di kelab maritime putrajaya....ikutkan hati nak ikut kengkawan jugak p swimming tapi takpelah next time..perasaan nak merambu tapi tak tau kemana...tetiba teringat dengan kupon Toy r Us  yang belom  redeem...tarikh luput pon nak dekat nie memang confirm takkan pegi ke Toy r Us waktu terdekat nie sebab nak buka sekolah..baik beli kelengkapan sekolah..oklah tadi tghri terus buat keputusan ke alamanda...berjalan sorang so dalam otak memang dah set nak terus ke Toy r Us jer...plan dari awal nak carikan plastersin untuk hero2 sebab sekarang dorang memang tengah syok main plastersin yang abah dorang beli kat Daiso siap bergaduh berebut plastersin..macam2 yang dorang buat, yang sorang suka buat animasi kartun oggy yang sorang suka bentukkan jadi dinasour..heyyy memacam hero2 kat umah tu..ada masa imaginasi dorang tinggi dorang akan buat pokok la orang la pastu susun jadi satu kampong..hehehe..budak tengah membesar tinggi betul berimaginasi...

snap gambar dulu car park kat mana karang terlupa plak

yeay disitu kita tuju

memula mcm berkenan nak amik yang nie

plastersin mcm2 colour ade

terbekenan yang nie sebab macam playdoh..bole buat aiskrim
 kang tak pasal anak dara sumbat mulut plak abg2 buat aiskrim..hehehe


kalo beli yang nie kene beli 2 memang susah nak kongsi nie confirm gadoh

kupon cuma rm50 jer mama yer teruja byk plak tu mainan..hahahaha
akhirnya amik 2 yang nie untuk redeem...tambah rm14 je
main ler korang sampai puas plastersin nie ade 10 tub sorang 5 tub..yang satu lagi tu
papan magik anak dara bole main abg2 pon bole main:)

otw ke carpak tersinggah ke Mothercare la pulak haih geram tgk baju
 bb girl beli nie utk anak dara

Selasa, 24 Disember 2013

Sosej roll bersalut oat

Assalammualaikum

Sejuk yer hari nie..Sepang hujan dari pagi...matahari tak berapa nak ada sepanjang hari...pokok pangkalnya hari nie sejuk dan dinginnn..hehehe..hari nie nak up resepi breakfast ahad yang lalu....nie ikutkan hati nak buat chicken wrap tapi memandangkan ade roti buku yang masih blom abis baiklah kita perabihkan sebab tarikh luput yer pon keesokkan hari..supaya tak membazir saya buat Sosej roll bersalut oat..mudah dan yang pasti anak-anak saya amat mengemarinya..selamat sudah kita dari pembaziran..:)


Resepi : Sosej roll bersalut oat

Bahan-bahan

roti buku
sosej ayam
telor
oat
minyak untuk mengoreng
garam

cara-cara membuat
  1. rebus sosej ayam hingga masak,angkat dan toskan
  2. ambil sekeping roti lenyek bagi leper,kemudian ambil sosej yang sudah ditos kering gulungkan bersama roti.tekan2 supaya roti melekat.buat lah sebanyak yang kita mahu.
  3. pecahkan telor dalam mangkuk dan pukul sebati bersama sedikit garam
  4. panaskan minyak yang banyak didalam kuali...ambil sosej yang sudah diroll dengan roti,celup dalam telor dan golekkan keatas oat kemudian masukkan kedalam kuali.goreng sekejap sehingga kekuningan..siap angkat dan tos minyak.
  5. Enak dimakan bila dicicah bersama sos cili



sosej roll dah siap digoreng

sedapp n rangupp

makan cicah sos nyummssssss..


Jumaat, 20 Disember 2013

Jumaat Yang Kenyang...:)

Assalammualaikum
Salam jumaat semua, hari nie kat opis kerja yer makan jer dari pagi sampai ke petang...hehehe..mengah sungguh sebab kekenyangan..murah rezeki hari nie..Memang dah menjadi acara wajib kat opis untuk sambut hari kelahiran setiap staff  2 bulan sekali..untuk hari ini adalah merupakan upacara sambutan penutup tahun 2013..sambutan hari ini adalah untuk staff yang menyambut hari lahir pada bulan November dan Disember...Selain upacara potong kek dan makan-makan yang diadakan secara pot luck  ada upacara menyampaian hadiah dari bos..ok takmo la bebel panjang sebab serius mengah kekenyangan hari nie..hehehehehe

 


kek untuk staff lahir bulan november

kek untuk staff lahir bulan disember
 
antara makanan yang dibawa oleh staff

sampai 2 meja menu hehehe

donut n congo bar dari kak aziah

bubur ayam menu dari diri sendiri resepi akan menyusul kemudian ek

nasi goreng dari diri sendiri jugak :)
dimulakan dengan bacaan doa

 



gegirl Airport Planning yg gojes..hehehe

acara potong kek

waaa seronok yerrrr dia..hehehe

pengabadian nama dr kek

thank you planning&development division atas hadiah ini..:)
 





Selasa, 17 Disember 2013

Shepherd Pie Daging Mudah


Assalammualaikum,
 
Shepherd Pie nie buat dah lama sangat, nie gara-gara teringin nak makan shepherd pie..kalo beli kat SR mak oiii harga yer bole tahan...hehehe..kalo buat sendiri puas sikit bila makan..(dasar buruk lantak hehehe)
Untuk resepi shepherd pie nie saya buat ikut citarasa sendiri dan mengikut ape bahan yang ada dalam peti ais...
 
 
Resepi : Shepherd Pie Daging
 
 
1kg Kentang
 2sb Susu segar
1sb butter
mix herbs (optional takde pon takpe)
mozzarella cheese (optional)
 
Daging cincang
bawang besar Holland (dipotong dadu)
sos tiram
lada hitam (ditumbuk kasar)
kicap manis
cendawan butang (saya guna yang dalam tin)Potong kecil
garam
 
Cara-cara
 
  1. Kupas kentang , rebus sehingga empuk.
  2. Kemudian toskan kentang yang direbus,lenyek dalam bekas sehingga hancur
  3. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit kedalam kentang yang dilenyek tadi..masukkan juga butter serta mixed herbs serta gaul sebati.Siap ketepikan seketika...
  4. Panaskan kuali,tumis bawang besar sehingga layu kekuningan.
  5. Masukkan sos tiram,lada hitam,kicap manis serta daging.Masak sehingga pecah minyak
  6. Masukkan pula cendawan masak seketika serta perasakan dengan garam.Siap
  7. Dalam Loyang yang lain,lapiskan dengan kentang yang telah diadun tadi..ratakan untuk jadikan base.
  8. Kemudian tuang inti daging yang sudah siap dimasak keatas kentang yang diratakan dalam loyang tadi.ratakan inti daging.
  9. Kemudian tutup kembali inti daging dengan kentang adunan.ratakan
  10. Taburkan mozzarella cheese sebagai pengakhir lapisan sekiranya mahu atau bole sahaja terus dibakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 10-15 minit
  11. Sedia dihidang..
 


belum dibakar

lepas dibakar



Isnin, 16 Disember 2013

Kari Ikan Ayam

Assalammualaikum,
Jumaat lepas waktu rehat tengahari saya ke pasaraya Zeamart di Bandar Enstek...rehat yang panjang jadi bole lar ke pasaraya memandangkan peti ais pon dah kosong dengan barang basah jadi baik saya gunakan masa rehat nie membeli belah lauk basah untuk rumah.Antara ikan yang dibeli adalah ikan ayam....pernah dengar nama ikan ayam tak?saya tak tau macam mana ikan nie bole dapat nama ikan ayam tapi rasa ikan nie memang mcm rasa ayam:)..ikan nie tak bersisik tapi kulit luar badan ikan ayam nie keras dan tebal..jadi kalau nak masak macam untuk digulai memang kena siang dengan cara siat kulit luarnya..kalau dibakar takde masalah la memang bole dibakar begitu dan tak yah takut terhangit sebab kulit ikan ayam memang tebal.
Semalam saya masak kari ikan ayam nie dengan mengunakan resepi dari blogger fames cik mat gebu..

ikan ayam..kulit ikan nie keras jadi untuk menyiang ikan ini..kene siat kulitnya..

Rupa ikan ayam yang sudah disiat kulitnya agak ngeri kan?!
tapi rasa ikan ini tidak dinafikan sangat sedap...isinya pejal dan tidak mudah hancur


Resepi: Kari Ikan Ayam
 
Sumber : blogger Cik Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan ayam (kurang lebih 800+ gram), disiang dan potong, cuci bersih dan toskan
1 biji terung biru, belah 2, potong serong dan rendam
12 batang bendi, cuci dan toskan
1 biji tomato saiz besar, belah 6
3 camca besar penuh rempah kari ikan (Baba's)
2 camca besar cili kisar
1/4 cawan pati santan
1 keping asam gelugor
1 kiub ikan bilis (optional)
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN TUMIS :-)
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari, dilurut
1 camca teh penuh halba campur

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 camca teh lada hitam

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Bancuh rempah kari dengan bahan2 kisar halus, kacau rata hingga menjadi pes. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan masak hingga cili kisar garing, guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Masukkan pes rempah kari dan masak hingga rempah garing dan terbit minyak, kekalkan dengan api sederhan. Tuang air secukupnya (anggaran 3 cawan), kacau rata dan biar mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan kiub ikan bilis. Kacau perlahan dan biar mendidih sekejap.
  3. Tambah terung (toskan) dan bendi, bila sayur lembut sedikit, tuang pati santan, kacau perlahan dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain..

kari ikan ayam