Isnin, 14 November 2011

Sambal Tahun Babat....a.k.a.. PERUT LEMBUT

Hari jumaat,sabtu,ahad yang baru berlalu saya anak beranak banyak menetap kat umah mak..:)
sebabnya en.suami keje malam..so baik kite tido jer umah mak memandangkan mak pon da mula jaga my hero tu..lagi satu alasan yang terbaekk..malas nak panjat tangga ke tingkat 4 balik umah..hehehe..penat ooo..dengan nak dukong n kendong beg susu bebudak nie...bercinta tau...sape yang dok umah tinggi yang takde lif tau ler ape perasaannyer..
so nak dijadikkan citer kami tiga beranak berumahtangga umah mak..
pagi sabtu tue..lena ku dikejutkan dengan bau yang enak dari dapur mak...bau macam nasi goreng belacan mak..huhuhu....laporr2(terukk betul!!hihi..da bangun lambat!)...so laju2 bangun..pi dapur jenguk2 mak n kakak tengah masak....

saya:"mak buat nasi goreng belacan ker?"..;)nyum2
mak:"tak,sambal tahun babat..kalo ko nak nasi goreng pi tgk nasi kat periuk!"
kakak:"ahah sambal tahun babat cicah cekodok tepung..sedap!"

wooo..sedap yerr..dah lama tak makan sambal tahun sejak abah sakit n tak bley makan makanan yang pedas2...hmm..agak2 korang lar macam mana korang nak bayangkan rupe sambal tahun nie?hihi...musti korang bayang kalo dish yang nama sambal musti cili yang di blend tau tumbuk kan..kan..kan?!!jgn tipu!...kalo camtu larr bayangan yer..korang sumer salah...dish nie rupe mcm masak lemak..tapi bukan masak lemak yang biasa2 korang masak tue...menu nie terkenal dikalangan masyarakat jawa...kalo korang keturunan jawa musti korang biasa dengar...nie nak tunjuk sket gambar sambal tahun..tapi bukan yang mak masak..sebab punyer ler melahab pagi tu sampai terlupe nak ambik gambo...nasib mr Google byk membantu...dan jgn tak percaya banyak jugak kawan2 blogger jawa peranakkan (mcm aku..ler jawa peranakkan..hehe..tapi aku tak expert masak sambal tahun ...cuma pandai abisskan jer!) yang tau masak sambal tahun....:)


gambor nie dari blog Dari Dapur MakLong -http://aidahjune.blogspot.com/2011/02/sambal-tahun.html


yang nie dari blog Hidup Biar Sedap - http://www.kujie.com/resepi/sambal-tahun-belulang.html



yang nie dulu abah suke buat...sambal tahun kulit lembu..sedap sgt!
yang nie gambor dari akak Sharifah azizah kat myresepi.com.-http://www.myresipi.com/top/detail/9885

amacam...rase2 nak try tak masakkan org jawa nie?!
k..kat sini saya sertakan serba sikit resepi sambal tahun babat..a.k.a perut lembut..(org jawe sebut perut lembut dengan nama babat...bukan b.a.b.i yerr.....sebut betul2 BABAT...)


SAMBAL TAHUN BABAT...(ORG JAWA SEBUT SAMBAL TAON BABAT)

perut lembu yang telah dibersihkan dan direbus sehingga empuk..dan dipotong ikut suka. 
cili padi *IKUT KEPEDASAN PILIHAN ANDA
2 cawan lengkuas muda dihiris nipis
asam keping
air
garam,gula dan serbuk perasa

Bahan kisar
belacan                                     
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

sedikit santan cair
santan pekat dari 1 biji kelapa

Cara-cara
  1. Rebus cili padi,lengkuas,asam keping sehingga empuk..
  2. Setelah lengkuas direbus sehingga empuk...kurangkan air rebusan itu tadi sekiranya masih banyak..masukkan perut lembu, bahan2 kisar dan santan cair..dan rebus sehingga ia sebati/mesra.
  3. Kemudian masukkan santan pekat dan renehkan diatas api yang kecil sehingga pecah minyak..rasakan dengan garam dan gula..jika suka masukkan ajinomoto.
  4. Sedia dihidang bersama nasi,nasi impit,dicicah dengan cekodok,lempeng dll ikut selera anda.
p/s:sambal tahun nie sedap bila ia dimakan selepas satu hari dan diperangatkan hari2..baru ummmph!:)

Jumaat, 11 November 2011

11.11.11 Birthday surprise from Nuffnang!!:)

Menarik kan tarikh hari nie....sangat cantek!
pagi nie buka email terus senyum sampai telinge!hehe..:)

haa...tgk lar..nuffnang bagi 4 tiket pergi menonton wayang di TGV..wow!!best2!
lama betul tak tgk wayang sejak 4tahun kawen nie..betul..serius tak tipu!!!
mase zaman bercintan cintun jekk memang takde kerje asyik pi tgk wayang jer....sampaikan seminggu mau 4 tau 5 kali..betul..tak tipu!!!;)

Apepon nak ucap terima kasih pada Nuffnang N TGV sebab bagi 4 tiket percuma nie sempena bulan kelahiran saya...:)tocei2..:)
ermmm..nak tgk citer aper ek?ade idea tak?!

Khamis, 3 November 2011

Saya SuKa BuLaN November..:)

Semalam ptg..suami bawak balik parcel kepunyaan saya...
bersusah payah en.suami pi amik ke pejabat kangaroo..sebab dorg dah antar hari tu tapi rumah takder org..so dengan baik hati en.suami pi kutip di pejabat kangaroo nun di pandan perdana...nasib dekat jer dgn pandan indah..


memang saya nantikan parcel nie sejak en.suami bersetuju membelikan utk saya :)..siang malam pagi petang dok menunggu parcel nie...menanti dan menanti..akhirnya semalam ianya selamat tiba kepangkuan saya..:)

budak kecik da start sibuk :)

hmm..nie ler benda yer yang saya nantikan
!
!
!
!
!
!
!
!
!

Stand mixer-the bakers

nie hadiah advance harijadi utk saya dari en.suami....mmg dah lama idamkan ade stand mixer cenggini..:)
yerr..itu larr sebab yer saya sukakan bulan november....:)
kalo nak tau..hadiah nie dibeli melalui website www.groupon.com.my 
sangat berbaloi....:)



Selasa, 1 November 2011

Cencaru sumbat Kelapa

menu lunch jumaat lepas..bgn pagi awal..so terlebey rajin lagi..:)
gigih masak pagi2 utk bawak bekal..hajat nak makan pagi..tapi extand ke tengahari sebab pagi da melantak kue tiaw goreng..:)...(jgn tak tau kue tiaw pon home made tau!!rajin tak?!!)

panaskan balik dlm microwave kat pantry ofis..

Cencaru Sumbat Kelapa

ikan cencaru (dibersihkan dan belah bahagian belakang)

kelapa parut

cili api

bawang merah

bawang putih

udang kering

kunyit hidup

daun kunyit (racik halus)

garam,gula secukupnya..

cara-cara penyediaan

-tumbuk lumat bwg merah,bwg putih,cili api,kunyit hidup dan  udang kering.
-bahan2 yang ditumbuk gaulkan bersama kelapa parut,masukkan garam dan gula secukup rasa
-ikan yang dah dibersihkan...lumurkan dengan sedikit garam..sumbat sambal kelapa kedalam belahan ikan yang dibuat tadi..gulung dengan daun pandan dan ikat.
-goreng ikan..atau bole cuba juga untuk dibakar..
-siap dimakan bersama nasi panas.


Isnin, 31 Oktober 2011

adik beradik cakoi...COK BANTAL

Salam semua...nie menu minum petang minggu lepas...terlebey rajin...lagi pon hujan mmg perut sentiasa lapar..:)..encik suami pon ada kat umah..so ada teman nak makan selain makan ngan hero2 yang lasak..
menu yer Cok Bantal cicah sambal sardin..



COK BANTAL (sumber my resepi.com)

3 cawan tepung gandum

2 sudu teh yis

3 sudu besar gula halus

3 sudu besar majerin/butter

1 biji telur

2 sudu besar  susu tepung (dalam resepi takde tapi nie saya tambah)

 1/4 cawan air (bergantung pada doh)


cara membuatnya...

-memula rendam yis (saya guna mauripan) dalam cawan yang berisi air

-campurkan semua bahan kecuali air...kemudian masukkan air yang telah direndam dengan yis tadi sedikit demi sedikit..uli sehingga mendapatkan doh yang tidak melekit..

-canai doh..potong  ikut suka anda..saya potong cam bantal peluk..:)

-goreng dalam minyak yang banyak (deep fry)

-siap utk dihidang bersama sambal sardin...utk anak2 saya celupkan dengan coklat nutella..semua suka!!

Cok bantal..adik beradik cakoi..:)


Jumaat, 28 Oktober 2011

Hadiah..pembakar semangat dan inspirasi....


Sungguh...demi Allah,ape yang saya rasa bila terima buku nie..saya rasa sgt Tersentuh..Terharu..:)
mesti kamu rase saya giler ker aper..."alaa buku belajar bahasa english jekk..apasal nak tersentuh n terharu sangat!!"
saya tersentuh dan terharu..sebab pemberinya adalah dari General Manager saya..CikAzlina..
rase yer baru jer 2 hari yang lalu ada meluahkan sikit rasa kekecewaan pd kak ina pasal saya tak yakin bila nak berkomunikasi dalam BI bila hadirkan dalam meeting...saya selalu rase kecil jek diri nie...saya malu takut tersalah cakap sebab bila attend meeting saya adalah wakil dari Airport Planning..yang mana saya adalah wakil dari kak ina..saya takut memalukan kak ina dihadapan consultand n contractor n client...walau dalam meeting tue saya tahu segala kronologi setiap cerita yang dibincangkan....hmm..camtu ler saya cakap pada kak ina..n kak ina tak pernah perlekehkan ape yang saya cakap..kak ina bagi kata2 semangat..kak ina bagi kata2 perangsang...hmmm..saya bersyukur bertemu dgn ketua seperti kak ina..betul..kalau kak ina percaya saya boleh kenapa saya tak mahu mempercayai diri saya sendiri?!!!jadi saya kene yakin pada diri sendiri jika mahu berjaya..
dan
bila kak ina tadi tetiba bagi buku nie..saya tahu kak ina percaya akan kebolehan saya..kak ina yakin pada saya.....Terima Kasih Cik Azlina..

believe in yourself ... you will succeed  "




Selasa, 18 Oktober 2011

bila nyawa tiada nilai...

Sedih bila membaca surat khabar pagi nie..:(


ape yang bole dikatakan?!salah siapa?!
saya tak mampu katakan ape2, bercampur baur perasaan saya...tergamak sungguh 'dia' membunuh zuriatnya sendiri!!!!




Jumaat, 7 Oktober 2011

TERIMA KASIH DAUN KELADI..:)



TERIMA KASIH PADA BOS SAYA NORHAFEZA DAN IKHWAN SEBAB TAK PERNAH LUPA BAGI BUAH TANGAN SETIAP KALI OUTSTATION...:)!!
biler ler dapat merasa ke sana macam kamu semua?!!..hehe..:))

Belanjawan 2012

sekarang PM kita sedang membentangkan belanjawan 2012..harap2 ianya dapat memberikan keuntungan pada semua...paling penting dalam kita semua berusaha untuk menghadapi cabaran kos sara hidup yang semakin tinggi..hmmm..doakanlah yang terbaik utk negara kita yang tercinta MALAYSIA..:)



1st trial - BUN TUNA..

Ini adalah percubaan pertama saya membuat bun tuna...dah lama meyimpan niat nak buat bun...mcm2 bun saye nak cuba tapi satu pon tak tercuba2 lagi buat :)hehehe
...nie time saya terlebey rajin utk mencuba membuat bun tuna (aura rajinn tiba2 menerpa!harusla terus kedapur!ahaks)..lalu saya cuba resepi dari blogger masakkan tersohor en.mat gebu
alhamdulillah..jadik pon ;)..suka sangat2!

inti tuna...versi tak pedas..tukar masukan lada sulah jek..
susun cantek2 atas tray..:)
masuk dalam oven...
perlahan2 bertukar warna..hehehe..
akhirnya....alhamdulillah..jadik pon.tak mengecewakan!;)

Jom tengok resepi..saya copy paste dari blog en.mat gebu

BUN TUNA (sumber :http://www.tiffinbiru.com)

BAHAN DOH :-)
300 g tepung gandum
55 g gula halus
1/4 camca teh garam
1 camca besar susu tepung
1/2 camca teh bread improver
30 g minyak sapi (guna mentega pun ok)
1 1/2 camca teh instat yeast
30 g telur (1 biji telur, kocok sedikit dan timbang)
100 ml air suam
50 ml air (xtra)

BAHAN SAMBAL TUNA :-)
1 tin tuna flakes, toskan
2 camca besar cili kisar
1 biji bawang besar, cincang
1 ulas bawang putih, cincang
1/2 inci halia, diketuk
1 camca besar kicap cair
1/2 camca teh gula
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
Sedikit minyak untuk menumis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Dalam air suam, masukkan instant yeast dan 1 camca teh gula halus (dari 55 g gula dalam resipi), kacau rata dan biar berbuih. Satukan semua bahan2 lain kecuali minyak sapi@mentega, gaul rata dan bancuhan ragi rati. Uli dan tambah air (yang xtra 50 ml tadi) sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Tambah minyak sapi@mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang licin, kenyal dan tak melekat di mangkuk adunan. Bulat2kan doh, tutup dengan plastik bersih dan perap 50 minit. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap.
  2. UNTUK SAMBAL TUNA :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, halia, bawang putih dan cili kisar hingga garing, masukkan tuna, gula dan kicap cair, kacau rata. Tambah sedikit air jika perlu. Masak dengan api perlahan hingga sambal kering, masukkan jus limau kasturi, kacau dan rasa, jika ok boleh matikan api. Keluarkan halia titik sebelum digunakan.
  3. UNTUK BUN SAMBAL TUNA :- Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagikan kepada 10 bahagian sama besar, bulat2kan. Ambil 1 bahagian, leperkan seperti dalam gambar, letak 1 camca besar sambal tuna dan balut inti tadi. Bulat2kan roti dan susun dalam loyang yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Buat hingga siap. Perap roti tadi hingga naik, kurang lebih 45 minit. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan.


SAYA DAH CUBA AWAK BILA LAGI?:)




MaKan2@MeK-T

Sebenarnya dah lama pi makan-makan kat MEK T nie..cuma tak buat2 entry pasal MEK T nie lagi...mooD tak bape nak stabil...tu yang tangguhkan citer pasal MEK T.ehh...kamu semua tau ker MEK T yang saya sebut nie??!!!
MEK T bukan nama org bukan makcik saye jauh sekali emak saya...MEK T yang saya maksudkan adalah restauran makanan segera yang menyajikan makanan dari pantai timur...hmmm..sebenarnya saya tergoda n teruja nak pi makan kat sini setelah membaca blog Ceera.(http://c33ram00n.blogspot.com/2011/09/makan-di-mekt-puchong-bersama-warga.html) dan blog VP (http://www.viruspadu.com/)
takmo citer byk jom layan gambo jer.....
TuuuuDiaa...dari jauh bole nampak..merah menyala
Posing dulu sebelum masuk Mek T..hehee
Menu saya..LAKSAM,air mango n bubur pulut hitam..nie semua satu harga datang dalam set cenggini..harga tak bape nak ingat..kalo tak silap satu set dalm rm6++ gitu..
yang nie saya order berasingan nama makanan nie KAR PEK HU SAH...mcm kopok lekor tapi yang nie dari ikan tenggiri yang di stim.makan cicah ngan sambal belacan..huhuhu..best2!

interior MEK T..bersih,nyaman n selasa..


Macam2 ada kat sini...so kalo teringin nak rasa makanan dari pantai timur yang best..especially makanan dari terengganu meh la dtg ramai2 kat sini..
tapi nak bagitau..laksam dia memang best sangat2 serius..tak nyesal saya tergoda tgk ceera makan dlm blog hari tu...dan mmg dia ade suggest pon utk try laksam!wow..teringat2 rase yer..
hmm..nanti nak datang lagi bawak hubby n anak2 nak try nasi dagang..:)
Kalo nak tau lebih lanjut lagi bole layari website MEK T yerr @ http://mekt.com.my/
 

 

Isnin, 3 Oktober 2011

'Blogger Master Chef Yang Pertama!'

Assalammualaikum semua...so sorry lama tak update blog.Mood sgt tak menentu..my beloved Abah dihospital...tapi alhamdulillah Abah dah keluar hospital pun semalam...Semoga abah cepat sembuh sepenuhnya...amin..:)
"Blogger Master Chef Yang Pertama"????..ape nie?!!>_<
Mase email dr nuffnang masuk dalam inbox 19sept hari tu..mmg da terasa nak mencuba nasib..hehehe..bukan sebab nak glamer...tapi teruja tgk hadiah yang ditawarkan...;):)..nak kate saya pandai sgt memasak tidak la jugak..tapi kalo mencuba ape salah yer kan..kan..kan:)..so saya pertaruhkan lauk semalam....Tadaaaa....;)sajer jek nk interframe lauk semlm..;)

 Sawi tumis,ikan selar bakar,air asam tomato,stew daging


So utk menu  semalam saya masak stew utk anak2..resepi nie main reka sendiri..1st time makan stew ayam kat umah bibik timah...oopss..bibik bukan bibik yang maid tu yerr...bibik panggilan utk makcik pada adik abah...saye nie darah keturunan JaWe yer..:)..tapi stew yang bibik buat mungkin berbeza dgn stew saya...sbb saya masak ikut ingatan saya masa Rasa stew bibik..so saya agak2 bahan2nya..bila da siap not bad kate hubby..rase stew nie pon mcm stew bibik wat..anak2 pon suke makan...lagi berselera diorang makan lagi bersemangat saya nak masak!!jom tgk ape saya letak dlm stew saya...

Stew Daging ala MamaAna

500g daging
5biji bawang besar (dipotong baji...tumis sehingga layu,kemudian blend tanpa air sehingga menjadi    pes bawang)
2biji bawang besar (dipotong dadu)
6ulas bawang putih (dicincang)
sedikit halia (dicincang)
kentang (dipotong kiub besar,jgn terlalu kecil)
lobak merah (dipotong ikut suka)
daun ketumbar
Mc Cormick mixed herbs
lada hitam
gula & garam secukup rasa
1sudu tepung gandum

Langkah2 membuat;
  1. Perapkan daging dengan lada hitam dan sedikit halia yang dicincang..perap selama 30min..
  2. Goreng daging perap tadi dgn sedikit minyak ..goreng setengah masak..angkat bersama2 air daging n minyak goreng tadi.ketepikan
  3. Panaskan periuk,letakkan 1sudu minyak masak..tumis bawang putih,bawang yang dipotong dadu,tumis sehingga naik harum.
  4. Kemudian masukkan pes bawang,tumis sekali...sekiranya kering letakkan sedikit air..masukkan Mc Cormick mixed herbs,daging yang digoreng tadi..kecilkan api..masak diatas api yang kecil..
  5. Masukkan kentang,lobak merak,garam n gula secukup rasa..tutupkan periuk..renehkan sehingga kentang,lobak dan daging empuk.
  6. Setelah kesemuanya empuk,bancuh tepung gandum n masukkan kedalam periuk,kacau biar kuah pekat..angkat dan taburkan daun ketumbar sebagai hiasan.
  7. Sedap dimakan dengan nasi putih n roti...:)selamat mencuba.

nie stew yang masak semalam...lobak takde..:)

ini stew yg saya masak pagi tadi..gigih ooo masak!bwk bekal p office!
makan ngan roti ..mmm..nyummm

haa..da tgk resepi stew ala MamaAna..mesti cuba tauuu..pastuuu..skrg nak bagitau Semua org2 kampung bahawasa yer bermula 22nd October 2011 satu program tv realiti akan keudara di Astro Ria (channel 104).Jom tgk detail program tersebut supaya kamu2 semua takkan terrr miss utk tgk;
 Title Show:MASTERCHEF MALAYSIA
Waktu siaran:setiap hari  sabtu - rabu jam 9.00pm.MasterClassTX : setiap jumaat  9pm


Jadi semua orang kg da tau kan tentang rancangan yang akan menjadi fenomena seperti rancangan realiti yang lain....so jgn miss utk mengikuti setiap episod bagi mengetahui siapa yang bakal dinobatkan sebagai masterchef malaysia yang pertama!
hmmm....kalo rase nak tau lagi pasal program nie semua org kg bole dapati segala info tentang program ini di link dibawah yerrr!!jgn kate tak tau..tak tau lagi ok!segala info berada dihujung jari anda!!!!







Rabu, 28 September 2011

:(

Lama tak update blog nie..
bukan sebab takmo update
tapi
mood sgt tak stabil
hati saya tak tenteram
my beloved ABAH
masih di hospital..
hmmm
doakan abah semoga
cepat sembuh..


Selasa, 13 September 2011

Udang Lipan???

gambar dari hp murah ku:)

gambar ihsan dari  meng Google..lebih jelas..

pernah makan udang nie tak?!!saya 1st time makan mase study kat JMTi Bukit Minyak,Seberang Prai Pulau Pinang dulu...orang yang bertanggungjawab memperkenalkanya adalah my housemate..iffah.:)..(rindu kat hang iffah!)
dulu mase dok penang,bila musim udang nie kami satu umah suke pi beli udang nie goreng n ratah ramai2....hmmm..rindu yer ngan korang sumer...(kak lin,zuly,june,k.sham,dll)waaa...memory sgt..
kk..melalut pulak dah nie....sebenarnya nak terangkan pasal udang lipan nie...

Udang lipan nie dikenali dgn pelbagai nama..ade yang panggil udang kertak,udang ronggeng,udang mentadak dll..tapi secara saintifiknya nama udang nie adalah Mantis shrimp (sumber :wikipiedia).
Habitatnya adalah kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek,dan ia banyak berlindung didalam sarang dan lubang...
Sepanjang yang saya tau..isi udang nie tak banyak atau penuh kalau bukan musim bulan penuh..kiranya macam ketam jugak laa...kalau kita beli bukan musim bulan penuh mesti kita pegang ketam tu ringan n tak banyak isi..
Rasa isi udang lipan nie sangat sedap bagi saya yang mengemarinya....rase yer seakan2 isi ketam n lembut..(tak tau la pada mulut orang lain yer..hehehe)..
Udang lipan nie kira dalam satu family ngan ketam,udang kara..dan sewaktu dgn nya..so kalo kita yang orang biasa2 nie yerla teringin nak makan udang kara baik beli udang lipan nie...sbb rase dia lebih kurang dgn udang kara yang mahal gilerrrrr....
Kat area pasar pudu,pasar malam area kl atau pasar borong selayang n pasar borong selangor saya belum pernah jumpa..yang nie adik beli kat Jeram,Kuala Selangor..
Mak,abah,kakak n adik saya belom pernah mencubanya..sebab tak tau nak masak aper...
so bila adik tunjukkan udang lipan nie pada saya terus saya kata udang nie sedap goreng...
malam tu beramai2 la kami sekeluarga meratah udang lipan goreng tepung...:)))

UDANG LIPAN GORENG TEPUNG

udang lipan
4 sdb tepung gandum
1sdb tepung jagung
1sdt lada sulah
sedikit serbuk kunyit
1biji telor
air
garam secukup rasa

  • masukkan semua bahan2 kecuali udang ke dalam blender.blend sampai sebati.
  • dah tu tuang aduan tepung dalam mangkuk..
  • celup udang dalam tepung n goreng dalam minyak yg banyak..

udang lipan goreng tepung
maaf gambo tak cantik n da nk abis baru teringat nk amik gambo!hehehe..



Rabu, 7 September 2011

9 SyaWal 1432

Rase yerrr masih belom terlambat lagi kan kalo nak ucapkan
 SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..:)
MAAF ZAHIR BATIN
DR
KAMI SEKELUARGA...


LeGaaaaa......hehe..

semalam pening sekejap
bkn pening nak tambah ahli keluarga
tapi
pening pasal keje
sebab
hari nie 7 sept 2011
giliran saya
bukan
giliran utk menyanyi di pentas
tapi
giliran utk saya bagi
KSS(Knowledge Sharing Session)
LEGAAA...da settle dgn tajuk
Introduction for aircraft data viewer software..:)



:)lega da settle KSS..tapi kerja lain byk lagi tak settle...heheee


Selasa, 6 September 2011

siaran tertunda..makan2 @ Q-Thai restauran Nilai..:)

Nie time makan2 berbuka puasa di Q Thai restauran @ Nilai...rating utk makan2 disini ok la...8/10..not bad..so layan gambar jer laa...

 tgk larr..belom time buke da standby panggang n rendam bagai..hehe

 makanan yang byk pilihan ..jgn ingat ade yang rebus2 n bakar jer sbb dorg pon ade sediakan nasi goreng,lauk pauk,mee dll..pendek citer mmg puas hati..:)

 aiskrim..hmmm berangin jer mulot pas makan..

 my hero..yang lasak n comot..biasa ler makan ngan bebudak bukan leh tertib sgt dorg nie!

 my opismate..faezah..sangat berdedikasi membakar n merebus!:)

 tangan kiri pegang aiskrim utk anak tgn kanan cedok makanan utk diri sendiri..cam nie ler makan ngan anak2..dua2 tgn bergerak..hehe

 my hero darwisy n danish sempat lagi posing ngan mulot comot..hehe

 ade yang da termenung kekenyangan..:)

 sibuk melayan hero2

 senyuman org2 kenyang!:)

 posing sebelom balik ngan nurulrinaellisa.blogspot.com

 tgk arr meja..huhu..sape kah yang empunya angkara!:)

harga yang sgt berpatutan...n Q thai nie ade byk cawangan tau..antaranya di ampang..

Isnin, 5 September 2011

Sambal goreng

Sambal goreng
bahan2
-cili kering                
-bawang merah
-bawang putih
-belacan
-tempe
-kacang tanah
-ikan bilis
-kentang
-gula
-garam
-asam jawa

cara2
1- kisar bawang merah,bawang putih,cili kering n belacan

2-potong kentangdan tempe nipis2kemudian gorengkan,

3-kacang dan ikan bilis gorengkan..seperti dibawah..


4-tumis bahan2 yang dikisar tadi sehingga pecah minyak.
5-masukkan gula,garam dan air asam jawa..masak sehingga pekat..
6-setelah sambal pekat n kering masukkan bahan2 yang digoreng tadi ratakan dan rasakan masin,masam,pedas dan manis..

SELAMAT MENCUBA...SEDAP DIMAKAN BERSAMA NASI PANAS..:)