Rabu, 28 September 2011

:(

Lama tak update blog nie..
bukan sebab takmo update
tapi
mood sgt tak stabil
hati saya tak tenteram
my beloved ABAH
masih di hospital..
hmmm
doakan abah semoga
cepat sembuh..


Selasa, 13 September 2011

Udang Lipan???

gambar dari hp murah ku:)

gambar ihsan dari  meng Google..lebih jelas..

pernah makan udang nie tak?!!saya 1st time makan mase study kat JMTi Bukit Minyak,Seberang Prai Pulau Pinang dulu...orang yang bertanggungjawab memperkenalkanya adalah my housemate..iffah.:)..(rindu kat hang iffah!)
dulu mase dok penang,bila musim udang nie kami satu umah suke pi beli udang nie goreng n ratah ramai2....hmmm..rindu yer ngan korang sumer...(kak lin,zuly,june,k.sham,dll)waaa...memory sgt..
kk..melalut pulak dah nie....sebenarnya nak terangkan pasal udang lipan nie...

Udang lipan nie dikenali dgn pelbagai nama..ade yang panggil udang kertak,udang ronggeng,udang mentadak dll..tapi secara saintifiknya nama udang nie adalah Mantis shrimp (sumber :wikipiedia).
Habitatnya adalah kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek,dan ia banyak berlindung didalam sarang dan lubang...
Sepanjang yang saya tau..isi udang nie tak banyak atau penuh kalau bukan musim bulan penuh..kiranya macam ketam jugak laa...kalau kita beli bukan musim bulan penuh mesti kita pegang ketam tu ringan n tak banyak isi..
Rasa isi udang lipan nie sangat sedap bagi saya yang mengemarinya....rase yer seakan2 isi ketam n lembut..(tak tau la pada mulut orang lain yer..hehehe)..
Udang lipan nie kira dalam satu family ngan ketam,udang kara..dan sewaktu dgn nya..so kalo kita yang orang biasa2 nie yerla teringin nak makan udang kara baik beli udang lipan nie...sbb rase dia lebih kurang dgn udang kara yang mahal gilerrrrr....
Kat area pasar pudu,pasar malam area kl atau pasar borong selayang n pasar borong selangor saya belum pernah jumpa..yang nie adik beli kat Jeram,Kuala Selangor..
Mak,abah,kakak n adik saya belom pernah mencubanya..sebab tak tau nak masak aper...
so bila adik tunjukkan udang lipan nie pada saya terus saya kata udang nie sedap goreng...
malam tu beramai2 la kami sekeluarga meratah udang lipan goreng tepung...:)))

UDANG LIPAN GORENG TEPUNG

udang lipan
4 sdb tepung gandum
1sdb tepung jagung
1sdt lada sulah
sedikit serbuk kunyit
1biji telor
air
garam secukup rasa

  • masukkan semua bahan2 kecuali udang ke dalam blender.blend sampai sebati.
  • dah tu tuang aduan tepung dalam mangkuk..
  • celup udang dalam tepung n goreng dalam minyak yg banyak..

udang lipan goreng tepung
maaf gambo tak cantik n da nk abis baru teringat nk amik gambo!hehehe..



Rabu, 7 September 2011

9 SyaWal 1432

Rase yerrr masih belom terlambat lagi kan kalo nak ucapkan
 SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI..:)
MAAF ZAHIR BATIN
DR
KAMI SEKELUARGA...


LeGaaaaa......hehe..

semalam pening sekejap
bkn pening nak tambah ahli keluarga
tapi
pening pasal keje
sebab
hari nie 7 sept 2011
giliran saya
bukan
giliran utk menyanyi di pentas
tapi
giliran utk saya bagi
KSS(Knowledge Sharing Session)
LEGAAA...da settle dgn tajuk
Introduction for aircraft data viewer software..:)



:)lega da settle KSS..tapi kerja lain byk lagi tak settle...heheee


Selasa, 6 September 2011

siaran tertunda..makan2 @ Q-Thai restauran Nilai..:)

Nie time makan2 berbuka puasa di Q Thai restauran @ Nilai...rating utk makan2 disini ok la...8/10..not bad..so layan gambar jer laa...

 tgk larr..belom time buke da standby panggang n rendam bagai..hehe

 makanan yang byk pilihan ..jgn ingat ade yang rebus2 n bakar jer sbb dorg pon ade sediakan nasi goreng,lauk pauk,mee dll..pendek citer mmg puas hati..:)

 aiskrim..hmmm berangin jer mulot pas makan..

 my hero..yang lasak n comot..biasa ler makan ngan bebudak bukan leh tertib sgt dorg nie!

 my opismate..faezah..sangat berdedikasi membakar n merebus!:)

 tangan kiri pegang aiskrim utk anak tgn kanan cedok makanan utk diri sendiri..cam nie ler makan ngan anak2..dua2 tgn bergerak..hehe

 my hero darwisy n danish sempat lagi posing ngan mulot comot..hehe

 ade yang da termenung kekenyangan..:)

 sibuk melayan hero2

 senyuman org2 kenyang!:)

 posing sebelom balik ngan nurulrinaellisa.blogspot.com

 tgk arr meja..huhu..sape kah yang empunya angkara!:)

harga yang sgt berpatutan...n Q thai nie ade byk cawangan tau..antaranya di ampang..

Isnin, 5 September 2011

Sambal goreng

Sambal goreng
bahan2
-cili kering                
-bawang merah
-bawang putih
-belacan
-tempe
-kacang tanah
-ikan bilis
-kentang
-gula
-garam
-asam jawa

cara2
1- kisar bawang merah,bawang putih,cili kering n belacan

2-potong kentangdan tempe nipis2kemudian gorengkan,

3-kacang dan ikan bilis gorengkan..seperti dibawah..


4-tumis bahan2 yang dikisar tadi sehingga pecah minyak.
5-masukkan gula,garam dan air asam jawa..masak sehingga pekat..
6-setelah sambal pekat n kering masukkan bahan2 yang digoreng tadi ratakan dan rasakan masin,masam,pedas dan manis..

SELAMAT MENCUBA...SEDAP DIMAKAN BERSAMA NASI PANAS..:)

al-fatihah buat saudara noramfaizul mohd Nor & takziah buat keluarga beliau

yang hidup pasti akan mati..
bila?dimana?hanya Allah S.W.T yang mengetahuinya
sesungguhnya mati itu PASTI..





al-fatihah buat saudara Noramfaizul Mohd Nor..semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yang soleh..amin


Takziah buat keluarga beliau..semoga tabah dan redhakan pemergiannya...