Selasa, 13 September 2011

Udang Lipan???

gambar dari hp murah ku:)

gambar ihsan dari  meng Google..lebih jelas..

pernah makan udang nie tak?!!saya 1st time makan mase study kat JMTi Bukit Minyak,Seberang Prai Pulau Pinang dulu...orang yang bertanggungjawab memperkenalkanya adalah my housemate..iffah.:)..(rindu kat hang iffah!)
dulu mase dok penang,bila musim udang nie kami satu umah suke pi beli udang nie goreng n ratah ramai2....hmmm..rindu yer ngan korang sumer...(kak lin,zuly,june,k.sham,dll)waaa...memory sgt..
kk..melalut pulak dah nie....sebenarnya nak terangkan pasal udang lipan nie...

Udang lipan nie dikenali dgn pelbagai nama..ade yang panggil udang kertak,udang ronggeng,udang mentadak dll..tapi secara saintifiknya nama udang nie adalah Mantis shrimp (sumber :wikipiedia).
Habitatnya adalah kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek,dan ia banyak berlindung didalam sarang dan lubang...
Sepanjang yang saya tau..isi udang nie tak banyak atau penuh kalau bukan musim bulan penuh..kiranya macam ketam jugak laa...kalau kita beli bukan musim bulan penuh mesti kita pegang ketam tu ringan n tak banyak isi..
Rasa isi udang lipan nie sangat sedap bagi saya yang mengemarinya....rase yer seakan2 isi ketam n lembut..(tak tau la pada mulut orang lain yer..hehehe)..
Udang lipan nie kira dalam satu family ngan ketam,udang kara..dan sewaktu dgn nya..so kalo kita yang orang biasa2 nie yerla teringin nak makan udang kara baik beli udang lipan nie...sbb rase dia lebih kurang dgn udang kara yang mahal gilerrrrr....
Kat area pasar pudu,pasar malam area kl atau pasar borong selayang n pasar borong selangor saya belum pernah jumpa..yang nie adik beli kat Jeram,Kuala Selangor..
Mak,abah,kakak n adik saya belom pernah mencubanya..sebab tak tau nak masak aper...
so bila adik tunjukkan udang lipan nie pada saya terus saya kata udang nie sedap goreng...
malam tu beramai2 la kami sekeluarga meratah udang lipan goreng tepung...:)))

UDANG LIPAN GORENG TEPUNG

udang lipan
4 sdb tepung gandum
1sdb tepung jagung
1sdt lada sulah
sedikit serbuk kunyit
1biji telor
air
garam secukup rasa

  • masukkan semua bahan2 kecuali udang ke dalam blender.blend sampai sebati.
  • dah tu tuang aduan tepung dalam mangkuk..
  • celup udang dalam tepung n goreng dalam minyak yg banyak..

udang lipan goreng tepung
maaf gambo tak cantik n da nk abis baru teringat nk amik gambo!hehehe..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan