Isnin, 15 Ogos 2011

Nasi ayam sos lada hitam

nie lar nasib bagi org yang bekerja jauh dari umah macam saye...hmm
nak masak best2 utk suami n anak2 hanye bole time cuti sabtu ahad jer..nie menu buke puasa rabu lepas..sampai umah pon dah 630ptg..so laju2 masak..
alhamdulillah..nie rezeki kami sekeluarga utk buka pose..

simple jer..nasib masak laju2 rasa nasi tak mengecewakan hubby..hehe.:)

Nasi Ayam vs Sos lada hitam

bhn2 utk nasi

beras
kulit kayu manis
bawang putih
halia
air rebusan ayam (secukupnya ikut bape byk beras)
sedikit kunyit serbuk
sesudu kecil mentega

bhn2 utk ayam goreng
ayam yang direbus setengah masak
kicap
sos tiram
lada hitam (ikut suka nak letak ke tak nak)

bhn2 sup
air rebusan ayam
sup bunjut
kulit kayu manis
lobak merah  (dipotong ikut citarasa)
kentang         (dipotong ikut citarasa)
batang saleri  (dipotong ikut citarasa)
bebola ayam
garam

sos lada hitam
lada hitam biji (kisar kasar)
bawang besar (di potong dadu)
cendawan butang (di potong ikut suka)
kicap (saye guna kicap manis je)
sos tiram
sos tomato / sos plum
gula
garam
mentega

cara2 penyediaan

1)Nasi
-basuh beras bersih,toskan..
-masukkan kesemua bahan2 sekali kedalam periuk..air rebusan sukat macam masak nasi biasa..ikut bape pot yang dimasak.
-masak dalam rice cooker.
-tunggu sampai keep warm..dah masak la tuu :)

2)Ayam goreng
-ayam yang direbus setengah masak tadi di tos
-lumurkan kicap n sos tiram,tak perlu garam..sbb sos tiram sudah memberi perasa..
-kalo nak rase pedas2 bole arr masukkan lada hitam kisar sedikit..perap selama 20min..

3)Sup
-masukkan semua bahan2  kedalam air rebusan ayam
-didihkan..perasakan garam

4)Sos lada hitam
-cairkan mentega dalam periuk
-tumis bawang besar yang dipotong dadu hingga layu
-masukkan sos tiram,sos tomato,kicap n lada hitam kisar
-masukkan air ikut kesesuaian dan citarasa..
-rasakan kuah lada hitam tu dgn garam dan gula
-untuk pekatkan kuah,masukan bancuhan tepung jagung.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan