Burger Malaysia aka Pau Goreng
sumber : resepi mak
Bahana-bahannya : )
1/2 cawan air suam
2 cawan tepung gandum
2 sk yis kering
2 sb mentega cair
1 sb gula
1/4 sk garam.
Cara-caranya : )
- campurkan yis, gula dan air suam kacau rata kemudian biarkan seketika. masukkan mentega cair.
- gaulkan tepung dan garam.
- kemuadian masukkan air yis tadi kedalam tepung
- uli adunan hingga menjadi doh yang licin dan lembut.
- biarkan doh 30 minit..kemuadian tumbuk2 sedikit.
- bulat2kan dan tekap menggunakan muka gelas untuk dapatkan bentuk yang cantik.
- biarkan seketika dalam masa 15minit..bila kita angkat, doh tu ringan je..
- boleh di goreng dengan api yang perlahan..sentiasa di balik2 kan untuk mendapatkan warna kuih yang sekata dan cantik.
- apabila sudah kuning angkat dan toskan
- belah kuih di tengah2 tapi jangan putus. letak inti sambal ikan bilis atau sambal sardine serta timun..siap untuk dimakan..:)
Burger Malaysia aka Pau goreng |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan