Selasa, 10 Disember 2013

Burger Malaysia aka Pau Goreng

Assalammualaikum



Burger Malaysia aka Pau Goreng

sumber : 
 resepi mak

Bahana-bahannya : )
1/2 cawan air suam
2 cawan tepung gandum
2 sk yis kering
2 sb mentega cair
1 sb gula
1/4 sk garam.

Cara-caranya : )

  • campurkan yis, gula dan air suam kacau rata kemudian biarkan seketika. masukkan mentega cair.
  • gaulkan tepung dan garam. 
  • kemuadian masukkan air yis tadi kedalam tepung
  • uli adunan hingga menjadi doh yang licin dan lembut.
  • biarkan doh 30 minit..kemuadian tumbuk2 sedikit.
  • bulat2kan dan tekap menggunakan muka gelas untuk dapatkan bentuk yang cantik.
  • biarkan seketika dalam masa 15minit..bila kita angkat, doh tu ringan je..
  • boleh di goreng dengan api yang perlahan..sentiasa di balik2 kan untuk mendapatkan warna kuih yang sekata dan cantik.
  • apabila sudah kuning angkat dan toskan
  • belah kuih di tengah2 tapi jangan putus. letak inti sambal ikan bilis atau sambal sardine serta timun..siap untuk dimakan..:)
P/s: Doh yang sama juga bole dibuat donut ...separuh tu buat donat untuk anak anak:)



Burger Malaysia aka Pau goreng



Tiada ulasan:

Catat Ulasan